TR EN

News

MET’ten Kurutulmuş Gıdada Aflatoksin Sorununu Çözecek Proje

MET’ten Kurutulmuş Gıdada Aflatoksin Sorununu Çözecek Proje

Ar-Ge çalışmalarını Teknopark İzmir’de sürdüren MET İleri Teknolojiler, aflatoksin sorununu çözecek ve kurutulmuş gıda ihracatında Türkiye’nin elini güçlendirecek bir projeye imza attı.

Yüksek verim, hızlı kurutma ve düşük maliyet öngören ve gıda kurutma süresini birkaç saate indiren "mikrodalga fırın" sistemi, evlerde kullanılan mikrodalga fırınlardaki gibi küçük boyutta çok sayıda üreteçten oluşan bir tasarım ve fırın içi sıcaklığı takip edebilen fiber sensörlerle desteklendi.

Mevcut teknoloji ya da uygulamalara göre daha yüksek verim ve daha hızlı kurutma sağlayan, aynı zamanda daha az maliyet öngören sistemin ilk denemeleri kuru incir üzerinde yapıldı. Denemelerin olumlu sonuçlanmasıyla seri üretimine başlanan mikrodalga fırın sistemiyle; incir, kuru üzüm, fındık, kayısı, domates, biber, armut, çay ve tütün gibi ürünlerde kullanılarak, bu alanlarda toksin ve bakteriyel kaynaklı ihracat iadesi sorununu çözmesi hedefleniyor.

Sistemin, ürünlerin organik olarak sterilizasyonunu sağladığına dikkat çeken MET İleri Teknolojiler Genel Müdürü Murat Merdin, “Her yıl ürünlerimiz kapılardan geri dönüyor. Sadece aflatoksin değil diğer bakterilerde de standartlar giderek sıkılaşıyor. Bu fırın Türkiye'nin aflatoksin sorununu kesinlikle çözecek ve ihracatçının elini çok güçlendirecek" dedi.

MET İleri Teknolojiler, “Mikrodalga Fırın Sistemi”yle, bu yıl düzenlenen gıda güvenliği temalı Ericsson İnovasyon Ödülleri'nde, tüm dünyadan 937 proje arasında ilk 13'e seçilmişti.