2020 yılı Mart ayında “beany” markasıyla ilk projeleri olan elektrikli scooter’ı kullanıma sunan RODOS ve Kurucusu Ali Sarıkaya, karbon ayak izini azaltmaya yönelik yeni çalışmalarıyla gelecekte öne çıkmayı hedefliyor.
Silikon Vadisi’nde gördüğü paylaşımlı elektrikli scooter modelini Türkiye’ye taşımaya karar veren Ali Sarıkaya, 2019 yılında Teknopark İzmir’de Kumru adıyla kurduğu Firmasını bugün RODOS adıyla sürdürüyor. Mikro mobilite deneyimi sunan elektrikli scooter “beany” projesi gibi çevreci projeleri sürdürmeyi hedeflediklerinin altını çizen Ali Sarıkaya, röportajımızda kendi girişimcilik hikayesini ve gelecek planlarını anlatıyor…
Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?
Merhabalar, ben Ali Sarıkaya, 1993 Ankara doğumluyum. 2012 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazandım ve İYTE maceram başladı. Henüz öğrenciyken Bosch GmbH ve Tesla Motors gibi firmalarda uzun dönem staj ve yarı zamanlı çalışma fırsatı buldum.
Firmanızdan bahsedebilir misiniz? Ne zaman faaliyete başladınız? Bu alanda bir iş fikri nasıl ortaya çıktı? Ne gibi süreçlerden geçtiniz bilgi verir misiniz?
İlk olarak The Five ismiyle 2014 yılında faaliyetine başlayan firmamız daha sonraki süreçte Tesla Motors’un lisanlar dahil tüm hakları satın almasıyla Fremont’a taşındı. 3 ortak kurduğumuz firmamızın, ben hariç diğer iki ortağı Amerika’daki ofisimizde kalmayı seçerek orada çalışmaya başladılar. Kariyerimize, Augmented Reality olarak da bilinen artırılmış gerçeklik ile transparan camlara görüntü aktarımı projemizle başladık. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok ödüle layık görülen bu projemiz şu anda Fremont’daki ofisimizde 11 kişilik bir ekiple yürütülmektedir. Türkiye’de kalmaya karar verdiğim süreçte, o dönem silikon vadisinde gördüğüm ve oldukça dikkatimi çeken bir ulaşım aracıyla karşılaştım. Bu araç ‘sharing kick scooter’ olarak adlandırılıyordu ve yoğun ilgi görüyordu. O dönem endüstri 4.0’a olan ilgim ve IoT üzerindeki çalışma hevesimle bu cihazın üretimi için kolları sıvadım ve iki arkadaşımla birlikte Eylül 2019’da Kumru Scooter’ı (RODOS’u) kurdum.
"MOTİVASYONUMUZU DOĞADAN ALIYORUZ"
Projelerinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Hangi alanlarda faaliyetlerinizi yürütüyorsunuz?
Hedefimiz birleşik devletlerde gördüğümüz paylaşımlı ulaşım aracını yerlileştirmekti ve bu yöndeki çalışmalarımıza başladık. Üretim için start vermemizin ardından kurumsal kimlik kazandırdığımız markamıza ‘beany’ adını verdik. Beany paylaşımlı elektrikli scooter markası olarak 15 Mart 2020 tarihinde piyasaya çıktı. Çevreci mikro mobilite deneyimi sunan beany, kullanıcıların cep telefonlarına indirdikleri uygulamalar ile aktive edilerek, kolayca kullanılabilmektedir.
Küreselde çapta yaşanan salgına rağmen oldukça yoğun talep gören markamız bu süreçte 3 büyükşehre franchise vererek hızlı büyümesini devam ettirdi.
Bu yıl Ar-Ge çalışmalarımıza bir yenisini ekleyerek, elektrikli otomobillerde yeni bir şarj yöntemi üzerinde çalışmaya başladık. Yatırımcılar henüz fikir aşamasındaki bu projemize yoğun ilgi gösteriyor.
Tüm bu çalışmalarımıza ek olarak, güvenlik firmaları ve sosyal tesislerle anlaşarak buralarda ulaşım çözümleri sunduk. Özellikle ulaşımda çevreci çözümler üzerinde çalışan firmamız, yazılım ve donanım alanında da çalışmalarını sürdürüyor. Şu an için hem iç pazarda tedarikçi konumumuzu koruyor, hem de son ürün bazında tüketiciye ulaşıyoruz.
Teknopark İzmir’de yer alma süreciniz nasıl başladı? Bölgedeki ortamı nasıl değerlendirirsiniz?
Teknopark İzmir ile 2019 yılında tanıştık. Bölge içerisinde yoğunlukla yazılımcı firmaların olduğunu gördüğümüzde başta çekindik, ancak süreci ve avantajları öğrendiğimizde bizim gibi inovatif girişimciler için önemli bir fırsat olduğunu anladık. Vergi avantajlarının bütçelendirmedeki rolü azımsanamayacak kadar fazla ve bu sayede likidite sorunu yaşamadan rahat bir şekilde çalışmalarımız yürüttük.
Gelecekle ilgili ne gibi planlarınız var?
Gelecekte, dünya üzerinde karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik çalışmalarımızla ünlenmiş bir firma olmak istiyoruz. Motivasyonumuzu doğadan alıyoruz ve var gücümüzle çalışıyoruz.