Türkiye’de ithal edilerek kullanılan eriyebilir kanama durdurucu ürünü, ilk defa yerli olarak geliştiren Chymico’nun hedefleri arasında farklı ülkelere ihracat yapmak var. 2018 yılından bu yana Teknopark İzmir bünyesinde faaliyetlerine devam eden Chymico, medikal sektöründe, inovatif ürünler ve Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyor.
Chymico, 2018 yılında Teknopark İzmir’de kuruldu. KOSGEB desteği de alan Chymico, bir buçuk yıllık genç bir şirket olarak çalışmalarını sürdürüyor. Faaliyet alanı medikal sektörü olan Chymico’nun tıbbi cihaz üretimi üzerine de Ar-Ge çalışmaları devam ederken, ayrıca firmalar için kimya alanında danışmanlık hizmeti de veriyor.
Yürüttükleri projeler hakkında bilgi veren Chymico Genel Müdür’ü Şahika Akyüz, üzerinde çalıştıkları “Biyobozunur kanama durdurucu” olarak isimlendirilen teknoloji hakkında şunları anlattı: “Burun ameliyatlarında kullanılan ve bozunma özelliği bulunmayan kanama durdurucular, tampon şeklinde ve kullanıldıktan sonra çıkarılması gerekiyor. Bu işlem esnasında kanama tekrarı, dikişlere zarar vermesi hatta ameliyat tekrarı gibi problemler söz konusu olabiliyor. Ek olarak hastalar çıkarılma işlemi esnasında çok fazla acı çekiyorlar. Biz de bu problem üzerinden yola çıkarak yeni bir teknoloji üretmek için çalışmalara başladık. Geliştirdiğimiz üründe, iki ya da üç gün gibi yaranın iyileşmesi için gereken zamanın sonunda, içeriğinde bulunan kimyasal bağların vücut sıcaklığı ve vücut sıvısı yardımı ile zayıflayarak prototipin mukavemet kaybetmesi sağlanıyor. Böylelikle doğal yollar ile vücut dışına atılımı gerçekleşiyor. Ürünümüz, başarıyla tamamlanırsa yerli üretim de bir ilk olacak. Tamamlamaya doğru yaklaşıyoruz“ dedi.
Bu ürünü, Dünyada sadece iki firmanın ürettiğini ve ülkemize sadece ithal yolla geldiğini vurgulayan Şahika Akyüz, “İthal edilen ürün ile geliştirdiğimiz ürün arasında kanamayı durdurma süresi, sıvı tutma kapasitesi ve dayanaklılık gibi farklar var. Chymico olarak, kuru ağırlığının 15 katı kadar sıvı tutabilme kapasitesine sahip bir prototipe ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
“İHRACATI KOLAYLIKLA SAĞLANABİLECEK BİR ÜRÜN OLACAK”
Akyüz, konuşmasına şöyle devam etti: “Pazar hazır, çünkü bir ihtiyaç var ve yaygın bir çözüm üretimi yok. Eriyebilir Kanama Durdurucu, ihracatı kolaylıkla sağlanabilecek bir ürün olacak. Önümüzdeki süreçte onay aldığımız ürünlerin ihracatını yapmak ve yeni ürünler geliştirmek en büyük hedefimiz. Projelerimiz arasında, başta beyin cerrahi operasyonları olmak üzere tüm operasyonlarda kullanılan kanama durdurucu sistemler için de bir ürünümüz var. Bu ürünümüz toz ve kumaş olarak piyasada bulunmakta. Bu çalışmaya yurtdışından gelen talep doğrultusunda başladık. Tek yerli üretici var, ancak pazardaki ihtiyacın tamamını karşılayamamaktalar. Ayrıca sinüs ameliyatında kullanılan enjekte edilebilir emilebilir kanama durdurucu geliştirmeye de çalışıyoruz. Nazal ve tüm cerrahi operasyonlarda kullanılabilecek ürünler geliştiriyoruz. Ar-ge aşamaları tamamlandı; klinik araştırma düzeyine geldik.“
“TEKNOPARK BÜNYESİNDE İŞ BİRLİĞİ KURMA MANASINDA ÇOK ŞANSLIYIZ.”
İYTE mezunu olan Şahika Akyüz, Teknopark İzmir’de yer almaları hakkındaki düşüncelerini ise şöyle aktarıyor: “Buradaki araştırma merkezileri ile temas halindeyiz ve buralardan faydalanabiliyoruz. Ayrıca, Teknopark İzmir bünyesindeki firmalarla iletişim ve iş birliği kurma manasında da çok şanslıyız. Ortak proje yürütmek için çok uygun bir ortamdayız. Genometri Firması ile bu şekilde bir iş birliği çalışması başlattık. Şirketleşmeden önce ön kuluçkadaydık. Atmosfer TTO ile süreci yönettik. Burada ciddi bir danışmanlık desteği aldık.”