Bölgemizde çalışmalarını sürdüren DVL Ar-Ge, havacılık ve uzay sanayiinde yaptığı çalışmalarla öne çıkıyor. 2015 yılından bu yana Teknopark İzmir bünyesinde faaliyetlerine devam eden DVL Ar-Ge, tüketici elektroniği, uzay ve medikal sektörüne varana kadar pek çok alanda proje geliştirme kabiliyetine sahip.
Son olarak, Covid-19 pandemisinde yoğun bakım dışı solunum desteğine ihtiyaç duyan hastalarda kullanılabilecek “Solunum Destek Cihazı” üretimini Teknopark İzmir’de gerçekleştiren girişimcimiz Armağan Ergün ile yaptığımız röportajda DVL Ar-Ge ile ilgili bir çok bilgiliyi bulacaksınız..
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1972 İzmir doğumluyum. 1994 yılında Bilkent Üniversitesi Elektronik Mühendisliği’nden mezun oldum. 1997’de yine Bilkent Üniversitesinde yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Amerika’ya gittim. 1998 yılında Silikon Vadisinde Vestel’de önce proje mühendisi daha sonra ise yönetici olarak 5 yıl kadar çalıştım. 20 yıllık bir iş tecrübem var. Genellikle tüketici elektroniği alanında, son beş yıldır uzay ve medikal alanında çalışmalarım oldu. Buraya gelmemin de esas sebebi bu çalışmalardı. 2012 yılına kadar bu alanda çalışmalar yürüttük. Almanya’dan bir enstitü ile konsorsiyum çerçevesinde uzay çalışmasını başlatmıştık.
Şu anda hangi alanda faaliyet yürütüyorsunuz?
Medikal alanda çalışmalarımız var. Projeler hazırlıyoruz ve devam eden projelerimiz var. Özellikle dünyada medikal sektöründe artık evlerde de kullanılabilir şekilde medikal araçlara talep var. Onların tasarımını ve prototip üretimini burada yapıyoruz. Mühendislik alanında danışmanlık yapıyoruz. Bunların dışında üç boyutlu yazıcı tasarımını ve üretimini yapıyoruz. Son iki yılda 30 tane üreterek, satışını sağladık. Ancak şu an rekabet çok fazla.
Bunların dışında üniversitede bölümlerdeki hocalarımızla temas halimdeyiz. Onların projelerini beraber yürüyoruz, destek veriyoruz. Öğrencileri ile burada çalışıyoruz. Hocalarımıza Aselsan gibi büyük firmalar ile yürüttüğü bazı çalışmaların gerek tasarım, gerekse prototip üretimi konusunda destek veriyoruz; onlar da bizlere her zaman destek oluyorlar.
İYTE’den stajyerleriniz oluyor mu?
Elbette, İYTE öğrencileri buradan bir laboratuvar gibi faydalanabiliyorlar. Genel olarak İYTE’den ama diğer üniversitelerden de gelen öğrencilerimiz oluyor.
SOLUNUM DESTEK CİHAZI İMALATI İÇİN ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLİYOR
Koronavirüs hastalarına yönelik geliştirdiğiniz "Solunum Destek Cihazı" ile hedefleriniz neler?
Yoğun bakım dışı solunum desteğine ihtiyaç duyan KOVID-19 hastalarında kullanılabilecek nitelikte Solunum Destek Cihazını üretmek için hızlı adımlarla ilerliyoruz. Bulaşma riskini en aza indirgeyen, düşük maliyetli solunum destek cihazıyla hedefimiz bu tarz ürünleri tüm dünyaya ihracat edebilmek. Maaliyeti az olduğu için uygun bir teknoloji olacak.
Bugüne hangi çalışmanızın en çok ses getirdiğini söyleyebilirsiniz?
Küp uydu sanırım bu anlamda örnek verebileceğimiz bir çalışma. Bu uydu şu anda uzayda, faal olarak kullanılıyor. Biz bu uydunun kartını tasarladık ve imal ettik. Çevresel testlerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Dünya’da üç farklı firma bunu kullanıyor. Türkiye’den Havelsan “Havalsat“ adı ile bu uyduyu gönderdi. Bu projenin toplam bütçesi 1.5 milyon Euro idi. TÜBİTAK uzay anten tasarımında destek vermişti. Ve bu bir ilkti.
TÜM DÜNYADA İHRACATI YAPILACAK BİR CİHAZ
Medikal alandaki çalışmalarınız ne zaman başladı?
Türk Telekom’un buraya gelmesi ile süreç başladı. O dönemde uydu projesi tamamlanmıştı. 2018 dönemine denk geliyor. Yatırım arayışı içerisine girmişti ve bu lansman yatırımını sağladık. Şu anda EKG cihazımız uluslararası düzeyde biliniyor. Katar’dan maddi destek alındı.
Ürünü tanıyabilir miyiz?
Bu ürün dünyanın en hafif EKG cihazı. 6 gram ve bizim en yakın rakibimizin ürettiği EKG 20 gram. Bu ürün ayrıca kullan-at modelinde de üretilebiliyor. Kullanıp atılma özelliği de medikal sektöründe çok önemli bir parametre. Tekrar kullanılan SD kartının bulunduğu bölüm bizim tarafımızdan imal ediliyor ve geliştiriliyor. Uygun maliyet ve uygun ergonomi ile kullanılmasını sağladık. Evde kolaylıkla kullanılabilir bir cihaz geliştirdik. Normal bir termometreyi, tansiyon cihazı gibi evde kendiniz kullanabiliyorsunuz.
Gerekli fon sağlandığında tüm dünyada ihracatı yapılacak bir cihaz. Şu anda yazılım ve gerekli testleri yapılıyor. Bu performansta, fiyatta ve kullanılabilir düzeyde cihazın tek olduğunu söyleyebiliriz.
Teknopark İzmir’in sizlere en büyük avantajı ne oldu?
İnsan kaynağı bizler için çok önemli! Burada gerek hocalar gerekse stajyerlerle tasarım araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sağlayabiliyoruz hem de üretimi daha çabuk yapabiliyoruz