• İYTE Kampüsü Urla-İZMİR
  • +90(232) 765 90 91
  • genelmudurluk@teknoparkizmir.com.tr
mtrbilişim

Denizcilik Firmalarının Süreç Yönetiminde Türkiye Lideri MTR BİLİŞİM

Denizcilik firmalarının personel eğitim ve gelişim süreçlerinin yönetilebileceği bütünleşik bir sistem kurulumu üzerinde çalışan MTR Bilişim, 2015 yılından bu yana Teknopark İzmir bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Eğitim yönetim yazılımı, 3 boyutlu kaza canlandırmaları ve sanal gerçeklik tabanlı ciddi eğitim oyunları alanında çalışmalarına devam eden MTR Bilişim’in hedefi; içerik, yazılım ve oyun alanlarında dünya markası olmak.

Türkiye’de 35’den fazla firmaya hizmet veren ve sektörde lider firma olan MTR Bilişim'in Kurucusu Ahmet Özgür Alemdağ ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, 1999 Yılı Güverte Bölümü Mezunuyum. Bir süre denizde çalıştıktan sonra 4 yıl mezun olduğum okulda akademisyenlik yaptım. Özel sektörde 4 yıl eğitim koordinatörlüğü yaptıktan sonra yine aynı okuldan mezun 2 arkadaşımla MTR firmasını kurarak denizcilik sektörünün eğitimle ilgili ihtiyaçlarını karşılamayı hedefledik.

Firmanızdan bahsedebilir misiniz? Bu alanda bir iş fikri nasıl ortaya çıktı?  Ne gibi süreçlerden geçtiniz bilgi verir misiniz?

MTR fikri ilk önce akademisyenlik yaparken sektöre verdiğimiz kurslar ve sektörün uluslararası standartların üzerindeki beklentilerinin farkına vardıktan sonra filizlenmeye başladı. Daha sonra denizcilik firmalarının bu ihtiyaçları karşılamaya çalışırken bu alanda çalışacak bir firmanın kendi eğitim departmanı olmayan firmalar için büyük ihtiyaç olduğu kanısına vardım ve 2011 yılında firmanın kuruluşunu gerçekleştirdim. Daha sonra başka bir firmadan gelen iş teklifini reddetmeyerek 2 yıl o firmada çalıştım, ancak bu süreçte kafamdaki birçok planı hayata geçirerek sektör öncülerinden övgüler almayı başardım. Ardından, 2013 yılı sonunda tekrar MTR’yi 3 ortak olarak canlandırıp, denizcilik firmalarına 3. parti online kurumsal akademi hizmeti vermeye başladık. Geçen 7 yılda sektöre hâkim olan yabancı firmaları egale ederek Türkiye’de 35’den fazla firmaya hizmet veren lider firma konumuna geldik. Halihazırda yurtdışı iş geliştirme faaliyetlerimizde yoğun bir şekilde devam etmekteyiz.  

“Bizi başarılı kılan en önemli unsur yüksek tutkuya sahip, hedefe kilitlenmiş takım arkadaşlarımızın olması..”

İşinizi kurarken en zorlandığınız noktalar nelerdi? Girişimcilere özellikle nelere dikkat etmelerini söylersiniz?

İlk olarak zorlanılan konuları; iş fikrinin oluşturulması, bunu ayakları yere basan bir plana dönüştürme, aynı motivasyona sahip doğru iş arkadaşlarını bulma ve bu fikri başkalarına satma ve firmayı kendi ayakları üzerinde durabilecek kadar finanse etme olarak sıralanabilir. Burada zorlandığımız bir başka konu ise rakiplerimizin en az 40 yıllık köklü yabancı firmalar olması ve Türkiye’den bir firmanın onlarla baş edemeyeceği ya da uluslararası platformda kabul görmeyeceği düşüncesiydi. Bizi başarılı kılan en önemli unsur ise yüksek tutkuya sahip, hedefe kilitlenmiş takım arkadaşlarımızın olmasıydı. 

Projelerinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Halihazırda kurduğumuz online akademi yazılımı tamamıyla denizcilik sektörünün talepleri doğrultusunda geliştirilmeye devam ediyor. Bu Shell, BP gibi firmaların gemi işleten firmalardan istediği yüksek standartların karşılanmasını büyük oranda sağlıyor. Aynı zamanda hazırladığımız interaktif ve innovatif içeriklerle firmaların spesifik ihtiyaçlarını karşılamaktayız.

İş başvurusundan, oryantasyon eğitimlerine; bilgisayar tabanlı eğitimlerden kaza canlandırma animasyonlarına kadar birçok alt modül ve mesleki/kişisel beceri eğitimlerine sahip olarak dizayn edilen sistem, firmalara yıllık olarak kiralanıyor.

Öte yandan son zamanda geliştirdiğimiz, online platformumuza entegre sanal gerçeklik ve web tabanlı eğitim oyunları da firmamızın ciddi anlamda üzerinde yoğunlaştığı ve hızla yetkinliklerini geliştirdiği alanlardan biri olarak ön plana çıkıyor.

Hangi alanlarda faaliyetlerinizi yürütüyorsunuz?

Denizcilik firmalarının seçme, değerlendirme, oryantasyon, mesleki ve bireysel becerilerin geliştirilmesi ile tüm eğitim süreçlerinin tek bir sistemden yönetilerek raporlanması; tüm bunları destekleyecek interaktif içeriklerin geliştirilmesi konusunda hizmet vermekteyiz. Ortaklarımızın tamamı, çalışanlarımızın yarısı denizcilik kökenli ve diğer yarısı yazılımcı. Bu ekiple hem içeriğe hem de sistem ve etkinliğe odaklanıyoruz. İnteraktif eğitimlerle, yalın bir platformda müşterilerimizin eğitim ve gelişim süreçlerini daha etkin yönetebilmelerine olanak sağlıyoruz.

Öne çıkan çalışmalarınız nelerdir?

Eğitim yönetim yazılımımız, 3 boyutlu kaza canlandırmaları ve sanal gerçeklik tabanlı ciddi eğitim oyunları.

Teknopark İzmir’de yer alma süreciniz nasıl başladı? Bölgedeki ekosistemi nasıl değerlendiriyorsunuz? Teknopark İzmir’de yer almanın sizler için avantajları nelerdir?

Teknopark İzmir sürecimiz projemizin 2015’te kabulü ve bir şube açmamızla başladı. O süreçte işlerimizi 3 ortak İstanbul’dan yürütüyorduk, ama İzmir aşkıyla da yanıp tutuşuyorduk. Şubenin burada açılmasıyla öncelikle yazılım ekibini buraya taşıyarak, burada sayımızı gelen talepler ve projeler doğrultusunda arttırmaya hedefledik. Bugün teknoparkta tam zamanlı 12 kişi ile hizmet veriyoruz ve ekip sayımız artmaya devam ediyor. Biz 5 yıl gibi kısa bir sürede istikrarlı bir şekilde büyümeye devam eden bir firmayız ve birçok lokal firmayla tanışma fırsatımız oldu. Yönetim ve teknoloji transfer ofisinin organizasyonları sayesinde birçok eğitim ve organizasyona da bizzat iştirak etme şansımız oldu. Teknoparkta olmanın vergi/SGK avantajları dışında birçok avantajı bulunmakta. Ortak proje yapabileceğimiz ya da fikir paylaşabileceğimiz ilginç firmalarla tanışıp yeni iş ya da fikirler geliştirebiliyoruz. Birçok ücretsiz eğitim ve etkinlikten faydalanıyoruz. Bunun yanı sıra alanımızla ilgili proje çağrılarından haberdar olabiliyoruz ve dilediğimiz zaman yasal mevzuatla ilgili yönetim ofisi desteğini alabiliyoruz.   

Gelecekle ilgili planlarınız nelerdir? Kısaca bahsedebilir misiniz?

Gelecekte ekip sayımızı arttırarak, içerik, yazılım ve oyun tarafında bir dünya markası olma hedefimiz var.  Eğitim teknolojileriyle uğraşan bir firma olarak yakın gelecekte, pandeminin de etkisiyle; uzaktan eğitim, bireysel eğitim, bireyin kendi eğitim ve gelişim planlarını yönetmesi, bu eğitimlerin interaktif bir şekilde sunulması, yetkinliklerin geliştirilmesinde ciddi eğitim oyunları konularının giderek daha gündemde olacağını düşünüyoruz. Kendimizi bu alanda şanslı buluyoruz. Dolayısıyla hız kesmeden çalışmalarımıza sürdürerek, yeni fikir ve projeler üretmeye tutkuyla devam edeceğiz. 

mtr
mtr
warning ikon
Güvenlik testini gerçekleştiriniz.
error ikon
Güvenlik testi başarısız.
warning ikon
Bir Saat İçerisinde 5 Mesaj Gönderebilirsiniz!
Saatlik Mesaj Gönderilim Limitiniz Dolmuştur.
success ikon
Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir.
Teşekkürler.
error ikon
Bir Hata Oluştu!
success ikon
Kaydınız başarıyla gerçekleştirilmiştir. Teşekkür ederiz.
error ikon

KVKK onayı vermeden Teknopark İzmir Kariyer Birimine ilan ile ilgili başvuru yapamazsınız.