• İYTE Kampüsü Urla-İZMİR
  • +90(232) 765 90 91
  • genelmudurluk@teknoparkizmir.com.tr

Lacitek, Arşiv Sayısallaştırma Hizmetleriyle Ön Plana Çıkıyor

Geliştirdiği Doküman Sınıflandırma ve Bilgi Çıkarım Motoru’nu tamamlayarak yakın gelecekte hayata geçirmeyi hedefleyen Lacitek İleri Teknolojiler’in Yönetici Ortağı Gökhan Akın Şeker ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik…

İstanbul Atatürk Fen Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan Gökhan Akın Şeker, yazılım sektöründe çeşitli şirketlerde görev aldıktan sonra yüksek lisans eğitimine başladı. Eğitiminde, doğal dil işleme ve yapay zekâ alanında çalışmalar gerçekleştiren Gökhan Şeker, Son on senedir arşiv sayısallaştırma projelerinde yer alıyor.

Teknopark İzmir ile profesyonel iş hayatının başarılı bir dönemine ulaştığını belirten Gökhan Şeker, Lacitek’in çıkış noktasından kuruluşuna kadar geçirdikleri aşamalar hakkında şu bilgileri veriyor:

“Lacitek, 2016 yılı şubat ayında Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Kuluçka programı bünyesinde faaliyetine başladı. Şirketimizin çıkış noktası ise kullandığımız bir tarama makinesinin lisans dongle aparatının kaybolmasıyla oldu. Elimizdeki cihazı çalıştırabilmek için yurtdışına beş bin Euro ücret ödemek zorunda kaldık. Bu cihazı geliştiren mühendislerden neyimiz eksik sorusu ile başlayan hikayemiz ‘Yelbegen 1 Kitap’ ve ‘Nadir Eser Tarama’ makinemizle yerli alternatifi üretip ithal muadilinin sadece lisans aparatından daha ucuza kullanıma sunmamızla somutlaştı. Ardından, Yıldız Teknopark’ta başlayıp Teknopark İzmir’de tamamladığımız KOSGEB Ar-Ge İnovasyon programıyla desteklenen OCR motorumuz ‘BulutOCR’ ikinci çocuğumuz olarak aramıza katıldı.”

Ağırlıklı olarak yapay zekanın doğal dil işleme ve görüntü işleme alanlarında çalışmalarını sürdüren Lacitek, kamu ve özel sektörde arşiv sayısallaştırma hizmetleri veriyor.

“Faaliyetlerimiz sonucunda arşiv sayısallaştırması hizmetlerimizi her geçen gün daha ekonomik ve daha düşük hata payı ve daha yüksek müşteri memnuniyeti ile sürdürebilmekteyiz. Bunun yanında çoğu rakibimiz olan birçok şirkete teknoloji sağlayıcılığı, proje yönetim danışmanlığı, personel sağlama gibi hizmetler veriyoruz. Merkez ofisimiz İzmir’de olmakla beraber ülkemizin her tarafına yayılmış bir personel zenginliğimiz var. Bugüne kadar Kadıköy Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Malatya Battalgazi Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi ülkenin farklı köşelerinde farklı büyüklükte belediyelerle çalışmanın yanında Kredi Garanti Fonu, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Enerji Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Alternatif Bank, Akdeniz ve Trakya Elektrik Dağıtım şirketleri gibi farklı alanlarda da kurum ve şirketlere hizmetler sunduk.”

Yakın zamanda yeni projelerini duyurmaya hazırlayan Lacitek, çalışmalarını ve gelecekteki hedeflerini şöyle aktartıyor:

“Arşiv sayısallaştırma projelerimizin yanı sıra geçen yıl kullanıma sunduğumuz OCR motorumuz ile yurtdışına teknoloji satar hale gelip ihracata başlamamızla işimizin evrimleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Nihayetinde dijitalleşen dünyada kâğıt evrak stoğunun tamamı sayısallaştırıldığında mevcut doğal dil ve görüntü işleme teknolojileri birikimimizin günün şartlarına göre şekillenecek alanlarda kullanımına hazırız.

Bu yıl ‘Doküman Sınıflandırma’ ve ‘Bilgi Çıkarım Motorunu’ çok yakın bir gelecekte tamamlayarak kullanıma geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca yakın bir gelecekte Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) alanında bir ürün geliştirmeyi planlamaktayız. Şu an üzerinde çalıştığımız ve test aşamasına aldığımız bir video konferans yazılımı projemiz var. Bu projeyi özellikle makine çevirisi teknolojileriyle ilerletip hattın farklı taraflarında farklı dillerde konuşan insanları sorunsuz iletişime geçirebilme hedefimiz var.” 

 Bölgedeki ekosistem içinde yer almaktan mutluluk duyduklarını belirten Gökhan Şeker, Teknopark İzmir hakkındaki düşüncelerini ise şöyle anlatıyor:

“Teknoparkta olmanın avantajı deyince herkesin aklına ilk olarak vergi, SGK teşvikleri gibi mali konular geliyor ama bu aslında buz dağının görünen tarafı. Buradaki Ar-Ge iklimi ve nitelikli insanlara erişim kolaylığı oldukça önemli bir konu. Yemek molasında görüştüğünüz veya sadece selamlaştığınız bir komşunuz çalışma alanındaki uzmanlığıyla bir anda sizin tek başınıza günlerce cebelleştiğiniz probleminize ışık tutabiliyor bu nedenle ekosistemin içinde yer almaktan çok mutluyuz.” 

 

 

 

warning ikon
Güvenlik testini gerçekleştiriniz.
error ikon
Güvenlik testi başarısız.
warning ikon
Bir Saat İçerisinde 5 Mesaj Gönderebilirsiniz!
Saatlik Mesaj Gönderilim Limitiniz Dolmuştur.
success ikon
Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir.
Teşekkürler.
error ikon
Bir Hata Oluştu!
success ikon
Kaydınız başarıyla gerçekleştirilmiştir. Teşekkür ederiz.
error ikon

KVKK onayı vermeden Teknopark İzmir Kariyer Birimine ilan ile ilgili başvuru yapamazsınız.