• İYTE Kampüsü Urla-İZMİR
  • +90(232) 765 90 91
  • genelmudurluk@teknoparkizmir.com.tr
Natuarge

NATURARGE’den, TÜBİTAK BİGG Desteğiyle Fonksiyonel Gıda Projesi

TÜBİTAK BİGG 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı ile Teknopark İzmir’de şirketini kuran Girişimci Elif Yılmaz Pekçalışkan, fonksiyonel gıda alanında sürdürdüğü projesiyle, probiyotik aktivitesi arttırılmış doğal meyveli yoğurt geliştirmek üzere laboratuvar çalışmalarını sürdürüyor.

Şirketini büyüterek teknoloji odağında inovatif ürünler sunmayı hedefleyen Naturarge Firması Kurucusu Girişimcimiz Elif Yılmaz Pekçalışkan ile halen sürdürdüğü ve planladığı çalışmalar üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Balıkesir Üniversitesi Kimya Bölümü’nden 2010 yılında mezun oldum. Ardından yine aynı bölümde yüksek lisansımı tamamladım. Bu süre zarfında çeşitli TÜBİTAK ve ARGE projelerinde araştırmacı olarak çalıştım. Özel sektörde de bir süre çalışarak deneyim kazandım. Ardından kendi girişimimi kurmak için TÜBİTAK BİGG 1512 Bireysel Genç Girişim Programı’na başvurdum ve iş fikrim ile yüzde 100 hibe desteği alarak kendi şirketimi kurdum. Şu anda Naturarge şirketini büyütmek ve teknoloji odağında inovatif ürünler sunmak adına çalışmalarıma devam ediyorum.

Firmanızdan bahsedebilir misiniz? Ne zaman faaliyete başladınız? Bu alanda bir iş fikri nasıl ortaya çıktı?  Ne gibi süreçlerden geçtiniz bilgi verir misiniz?

Naturarge firması fonksiyonel gıda alanında ve kozmetik sektöründe teknolojik ve inovatif ürünler sunmak amacı ile ARGE çalışmaları yaparak müşteri ihtiyaçlarını karşılamak hedefiyle Mayıs 2019’da TÜBİTAK desteği ile kuruldu.

Aslında bu iş fikri öncelikle kendi ihtiyacımı karşılamak amacıyla ortaya çıktı diyebilirim. Yorucu iş temposu, stres, düzensiz beslenme derken bir dönem sindirim sorunları yaşamaya başladım ve probiyotik gıdalara yöneldim. Farklı alternatiflerin olmadığını gördüm; piyasa araştırması yapmaya başladım ve kendimi probiyotik süt ürünleri sektörünün içinde buldum. Süt ve süt ürünleri sektöründe uzman kişiler ile görüştüm. Şu anda çok değerli hocalarımızın danışmanlığında projemizde ilerliyoruz.

İşinizi kurarken en zorlandığınız noktalar nelerdi? Girişimcilere özellikle nelere dikkat etmelerini söylersiniz?

Finansal destek işimi kurarken ve kurma kararı verirken en çok zorlandığım noktalardan biri oldu diyebilirim. Bu konuda hibe desteği almam girişimimi geliştirmede inanılmaz bir destek sundu; fakat bu destek müşterilere ulaşmada ve firmanızı ayakta tutmanızda yeterli olmuyor. Yeni yatırımlar, yatırımcılar bulmanız gerekiyor. Geliştirmek, üretmek, deney yapmak çok güzel fakat birde işin çok ayrı ve bana göre en zor olan finansal kısmı var. Ben kendimi bu anlamda yolun çok başında görüyorum ve bu uzun bir yol. Bu sebeple etrafınızda size ve girişiminize inanan sizi destekleyen kişiler olması inanın çok önemli.

Projelerinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

TÜBİTAK tarafından desteklenen projemiz çerçevesinde şu anda probiyotik aktivitesi arttırılmış sağlıklı atıştırmalık, probiyotik doğal meyveli yoğurt geliştirmek üzere laboratuvar çalışmaları yapmaktayız. Prototipimizi tamamlamak üzereyiz. Çalışmalarımızda yoğurdun fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerine zarar vermeden bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı yüksek sayıda probiyotik içeren yoğurt geliştirmek üzere 1 yıldan fazladır çalışıyoruz. Bu sektörde uzman isimlerden danışmanlık hizmeti alıyoruz. Uzman panelistler ışığında duyusal testler yapıyoruz. Bu konuda özel bir laboratuvarda kapsamlı analizler gerçekleştiriyoruz.

Yeni projeler üzerinde de çalışıyor musunuz?

Şu anda probiyotik süt ve süt ürünleri alanında projemiz var. Çoğunlukla laboratuvarda ARGE çalışmaları yapıyoruz ve ticari prototipimizi geliştiriyoruz. Olgunlaşma aşamasında olan bazı projelerimiz var. Fonksiyonel gıda alanında yeni bir hammadde sentezi üzerine çalışmalarımız bulunmakta. Şu an görüşmelerimiz ve araştırmalarımız devam ediyor.

Teknopark İzmir süreciniz nasıl başladı? Teknoparkta yer almanın sizler için avantajları nelerdir?

Teknopark İzmir aslında benim için bir dönüm noktası diyebilirim. İlk olarak iş fikrimi geliştirmek üzere TÜBİTAK BİGG programı için uygulayıcı kuruluş olarak tercih ettim. İş fikrimin kabul almasında en önemli rolü burada verilen eğitimler ve eğitmenler oluşturdu. Teknopark İzmir’in genç ve dinamik bir yapısı var. Birçok yönden teknoparkta yer almanın avantajları var. Bunlardan biri ve bence en önemlisi vergi avantajı. Ve tabi ki her ay farklı alanlarda verilen eğitimler.

Gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

Laboratuvarda olmak ve deneyler yapmak benim için bir tutku. Belki de en çok mutlu olduğum yer olabilir. Bu sebeple ben Ar-Ge Merkezi kurmak istiyorum. Şimdi küçük çaplı bir laboratuvar oluşturuyoruz. Fakat ileride bunun bir merkeze dönüşmesini hayal ediyorum.

Bununla birlikte yaklaşık 2 yıldır kozmetik alanında tecrübem bulunmakta. Aromaterapi eğitimi ile farklı bir yön verdim çalışmalarıma. Ve şimdi bu alanda da bazı yatırımlara öncelik verme planlarımız var.

Naturarge
Naturarge
warning ikon
Güvenlik testini gerçekleştiriniz.
error ikon
Güvenlik testi başarısız.
warning ikon
Bir Saat İçerisinde 5 Mesaj Gönderebilirsiniz!
Saatlik Mesaj Gönderilim Limitiniz Dolmuştur.
success ikon
Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir.
Teşekkürler.
error ikon
Bir Hata Oluştu!
success ikon
Kaydınız başarıyla gerçekleştirilmiştir. Teşekkür ederiz.
error ikon

KVKK onayı vermeden Teknopark İzmir Kariyer Birimine ilan ile ilgili başvuru yapamazsınız.