• İYTE Kampüsü Urla-İZMİR
  • +90(232) 765 90 91
  • genelmudurluk@teknoparkizmir.com.tr
optonom

OPTONOM'un Hedefi Otomotiv ve Savunma Sanayi Alanlarında Hizmet Vermek

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği ile beş yıl evvel Teknopark İzmir’de kurulan Optonom, Optonom, optik tasarım ve optik sistemler alanındaki çalışmalarının yanı sıra medikal ve askeri projelerde aydınlatma alanında da çalışıyor.

2015 yılında Türkiye’de ilk kez tasarlanan, yerli üretim optik özellikli dilatometre cihazını geliştiren Optonom, güncel çalışmalarını büyük ölçekli ve seri üretimin olduğu otomobil ve savunma sanayi gibi alanlarda kurguluyor. Optonom’un Kurucusu Mehmet Kıvanç ile bu alanlarda planladıkları çalışmalar üzerine keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Optonom’un kuruluşundan bu yana birçok kamu desteğine hak kazandığını vurgulayan ve kuruluşundaki ilk çalışmalara değinen Mehmet Kıvanç, “Optonom olarak yürüttüğümüz Ar-Ge faaliyetleri ile Türkiye’de ilk kez yerli üretim optik özellikli dilatometre cihazını geliştirdik. Optik özellikli dilatometre cihazı, sıcaklığa bağlı olarak maddelerin genleşme miktarındaki değişimleri hesaplayan bir cihazdır. Cam sanayiden savunma ve havacılık sanayiye, test ve araştırma merkezlerinden seramik sanayiye kadar pek çok alanda kullanım imkânı bulunmaktadır” dedi.

Güncel çalışmaları arasında ağırlıklı olarak genel aydınlatma, medikal aydınlatma, otomobil aydınlatma ve askeri projelerde aydınlatma konusunun bulunduğunu belirten Kıvanç, Optonom’un güncel çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Firma ölçeğimizi düşünerek asıl konumuza yoğunlaşmaya karar verdik. Özellikle aydınlatma firmalarından talep toplamaya başladık. Bunların önemli bölümü optik konponent tasarımı işleriydi. 2017 yılının ikinci yarısında, bu çalışmaları geliştirmek adına, optik tasarım yazılım firması Lamda Resarach ile anlaşma imzaladık. Firmanın, Türkiye’deki teknik destek noktası olduk ve satış alanında da çalışmalarına başladık. Personelimiz bu alanda eğitimler aldı ve çalışmaları sürdürdü. Şu anda optik tasarım üzerine firmalara hizmet veren bir kuruluş haline dönüştük.”

Türkiye’de bu alanda çalışan firma sayısının az olduğunu da belirten Mehmet Kıvanç, “Firmaların sayıca az olması optik tasarımın Türkiye’de çok önemsenmediğini gösteriyor, ancak az sayıda firma arasında kendinizi göstermek daha pratik oluyor. Yurtdışında daha fazla firma var. Bizim esas müşterimiz bu alanda ürün üretimi olan, ancak kendi bünyesinde optik tasarım birimi olmayan tüm firmalar; ister yurtiçi ister yurtdışı olsun. 2018 yılı Haziran döneminde bazı projelerin krizden dolayı iptal olması nedeniyle yurtdışı piyasasına çıkmaya karar verdik. Kurduğumuz iletişimler sonucu olumlu geri dönüşler aldık. Küçük ölçekli geri dönüş yapan firmalardan, orta ölçekli firmalara ulaşmayı başardık. Bu katma değeri ülkemiz adına sağladık” diye konuştu.

“BURADAKİ FİRMALAR İLE İLETİŞİM HALİNDE OLMAK BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR AVANTAJ”

“Tanınırlığımızı artırarak, büyük ölçekli ve seri üretimin olduğu otomobil ve savunma sanayi gibi alanlarda hizmet vermek hedeflerimiz arasında” diye konuşan Mehmet Kıvanç, Teknopark İzmir’de yer almanın önemli avantajlarından ise şöyle bahsetti: “Burada doktora çalışmalarımı çok rahatlıkla devam ettirebiliyorum. Akademiden, bölümlerden ve laboratuvarlardan faydalanıyoruz. Özellikle buradaki firmalar ile iletişim halinde olmak bizim için büyük bir avantaj.”

warning ikon
Güvenlik testini gerçekleştiriniz.
error ikon
Güvenlik testi başarısız.
warning ikon
Bir Saat İçerisinde 5 Mesaj Gönderebilirsiniz!
Saatlik Mesaj Gönderilim Limitiniz Dolmuştur.
success ikon
Mesajınız Başarıyla Gönderilmiştir.
Teşekkürler.
error ikon
Bir Hata Oluştu!
success ikon
Kaydınız başarıyla gerçekleştirilmiştir. Teşekkür ederiz.
error ikon

KVKK onayı vermeden Teknopark İzmir Kariyer Birimine ilan ile ilgili başvuru yapamazsınız.