2013 yılından bu yana Teknopark İzmir’de faaliyetlerini sürdüren Sitoplazma, geliştirdiği bulut depolama servisi Koful ve anonim mesajlaşma uygulaması Derdost ile 1 milyon kullanıcıya ulaşıyor.
Yakın zamanda yeni projesini duyurmaya hazırlanan Sitoplazma ve Kurucusu Berkhan Ağar ile lise yıllarında başlayan girişimcilik serüvenini ve projelerini konuştuk….
Kendinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahseder misiniz?
Merhabalar, ben Berkhan Ağar. 1995 doğumluyum. Bornova Anadolu Lisesi 2013 mezunuyum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği okudum. Lise yıllarımda şekillenmeye başlayan teknogirişim projelerimi hayata geçirebilmek için 2013 yılında Teknopark İzmir’de bir yazılım geliştirme şirketi olan Sitoplazma’nın kuruluşunu gerçekleştirdik. O tarihten bugüne profesyonel hayatım Sitoplazma’da devam ediyor.
İş fikriniz nasıl ortaya çıktı? Ne gibi süreçlerden geçtiniz bilgi verir misiniz?
Sitoplazma, bulut bilişim, web ve mobil uygulama alanlarında uzmanlaşmış genç bir ekiple inovatif projeler geliştirir. Sitoplazma’nın kurulmasındaki bireysel emeğim aslında bahsettiğim gibi lise yıllarına hatta belki daha öncesine kadar uzanıyor. Çoğu girişimci gibi ben de yaşadığı/gözlemlediği bir problemi kendisine dert edinip bu probleme bir çözüm sağlamak için zamanını harcayan biriyim. Sitoplazma’nın kuruluş süreci de benzer bir yoldan geçti. Sitoplazma’nın temel ürünlerinden biri olarak görebileceğimiz Koful, bir bulut depolama servisidir. Koful’un tohumları örneğin, lisede yaşadığım ve beni derinden üzen bir veri kaybı hikayesinin sonucunda atıldı. Ardından fikrin olgunlaştırılması, ürün haline getirilmesi ve tabi şirket kurma işlemleri geldi. Bu noktada Teknopark İzmir ile tanışmak da benim ve Sitoplazma için büyük bir şans oldu doğrusu.
Bugün hangi çalışmalar üzerinde yoğunlaşıyorsunuz?
Sitoplazma’da aralarında bulut depolama servisimiz Koful ve anonim mesajlaşma uygulamamız Derdost’un da bulunduğu, toplam kullanıcı sayısı bir milyonu aşan kendi projelerimizin yanısıra pek çok kamu kuruluşuna, belediyelere, girişimlere ve ulusal/uluslararası firmaya da özellikle mobil uygulama alanında yazılım geliştirme hizmeti veriyoruz.
Sitoplazma olarak, ağırlıklı odaklandığımız alanlar bulut bilişim, web ve mobil uygulamalardır. Ancak kendimizi çok katı sınırlar içerisinde tutmayı sevmiyoruz, amacımıza hizmet eden ‘eğlenceli’ çoğu projeye evet demeyi tercih ediyoruz.
Teknopark İzmir’de yer alma süreciniz nasıl başladı? Teknoparkta yer almanın sizler için avantajları nelerdir?
Teknopark İzmir ile üniversite tercih dönemi öncesinde şans eseri tanıştım. Liseden yeni mezun olmuş ve kariyerinin ilk adımında bir yazılım şirketi kurmayı hedef edinmiş bir genç olarak Teknopark İzmir’i ziyaret etmiş ve Kuluçka Merkezi ile ilgili bilgi almıştım. O dönemde yanlış hatırlamıyorsam aktif öğrenci şirketi yoktu, ancak hem Teknopark Yönetimi hem de İYTE Rektörlüğü bu konu üzerine eğilmiş durumdaydı. Tabi bu, benim için büyük bir fırsattı. Ardından İYTE’yi tercih etmeye ve üniversitedeki ilk günümde Teknopark İzmir’e başvurmaya karar verdim. Bu süreçte hem İYTE Rektörlüğü’nün hem de Teknopark Yönetimi’nin desteğini hissetmek, benimle benzer heyecanı paylaştıklarını görmek beni Teknopark’a ve İYTE’ye bağlayan, burası için büyük bir aidiyet duygusu hissetmemi sağlayan en büyük etkenlerden biri oldu.
Teknopark her şeyden öte bir yaşam alanı bizler için. Aynı ortamda sizin gibi teknoloji üretmek için çabalayan yüzlerce insanla beraber çalışmak gerçekten motive edici olabiliyor. Teknopark’ta yer almanın belki de en büyük avantajı bizler için budur. Yaygın bilinen diğer avantajlar ikinci, hatta üçüncü sırada geliyor çoğunlukla.
Gelecek yıllarda gerçekleştirmeyi planladığınız çalışmalarınız var mı? Bunlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Tabi ki, Sitoplazma her geçen gün büyüyen, gelişen ve yeni şeyler öğrenen bir şirket. Tüm bu gelişmeler ışığında ülkemiz ve tüm dünya için teknoloji üretmeye, hayatlarımızı daha yaşanır bir hale getirmeye devam edeceğiz. Kısa vadede ise Sitoplazma’dan özellikle Koful çevresinde kurgulanmış keyifli bir proje duyacaksınız.
Öğrenci iken girişimci olmuş birisi olarak, öğrencilere ve gençlere neler söylemek istersiniz?
Genç bir lise öğrencisinin hayallerinden, öğrenci şirketine, ardından 7. senesini doldurmuş ve sektörde sağlam bir yer edinmiş inovatif bir yazılım şirketine evrilişini en yakından gözlemlemiş biri olarak, bu yazıyı okuyan özellikle öğrenci arkadaşlarımı, hayalleri ve hedefleri doğrultusunda yılmadan çalışmaya davet ediyorum. Gerçekten istediklerinde ve bu isteklerini kendileri için bir yaşam biçimi haline getirdiklerinde, başarıya ulaşmalarının önünde hiçbir şeyin duramayacağını bilmelerini istiyorum.